Białko serwatkowe to bardzo popularny suplement, szczególnie wśród sportowców. Regularne stosowanie tej substancji wpływa korzystnie na tkankę mięśniową, znacząco przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym treningu oraz zapewnia optymalną ilość białka w diecie dorosłego. Sprawdź, dlaczego warto suplementować wymieniony rodzaj białka i jakie właściwości ma ta substancja.
Białko serwatkowe – co to takiego?
W ostatnim czasie podejście do białek serwatkowych znacząco się zmieniło. Wcześniej produkt ten był traktowany jak „odpad”, który powstawał podczas produkcji serów. Niedawno odkryto, że ta substancja, traktowana do tej pory jako produkt uboczny, jest pełna ważnych dla organizmu peptydów bioaktywnych. Czym jest białko serwatkowe? Ta konkretna substancja stanowi ok. 20% zawartości białek w mleku. Pozostałą część stanowi kazeina, która odpowiada m.in. za biały kolor mleka. W mleku substancja serwatkowa stanowi zaledwie 0,7% całości. Z kolei serwatka sama w sobie jest produktem ubocznym, powstającym w procesie tworzenia różnego rodzaju serów (miękkich, półtwardych oraz twardych) – stanowi ciecz, która powstaje w wyniku ścięcia mleka krowiego.
Z białek serwatkowych najczęściej korzystają sportowcy, którzy regularnie trenują. Nie ma jednej, uniwersalnej zasady co do czasu, w którym najlepiej suplementować tę odżywkę. W zależności od konkretnego produktu można ją brać rano, wieczorem oraz na czczo. Specjaliści zwracają jednak uwagę, aby osoby, którym zależy na rozbudowie masy mięśniowej, brali odżywkę białkową zaraz przed albo tuż po treningu. Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej dawki. Jej wielkość dobiera się indywidualnie, w zależności od celu sylwetkowego, który chce osiągnąć sportowiec. Pojedyncze dawki nie powinny jednak przekraczać od 1,4 do 2,0 g na kilogram masy ciała w ciągu doby.
Jakie właściwości ma białko serwatkowe?
Białko serwatkowe jest bardzo popularną i lubianą przez sportowców odżywką ze względu na jej dobrą przyswajalność, nieskomplikowane dawkowanie oraz bezpieczeństwo związane z jej zażywaniem. Ten rodzaj odżywki charakteryzuje się lepkością i łatwością do wiązania z wodą, dlatego polecany jest nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z treningami. Ze względu na wyżej wymienione cechy, odżywki białkowe praktycznie nie powodują skutków ubocznych. Jedynie osoby cierpiące na nietolerancję laktozy muszą zachować szczególną ostrożność i wybierać produkty specjalnie dopasowane do ich potrzeb.
Odżywki białkowe mają również pozytywny wpływ na regenerację mięśni po ciężkim treningu lub w sytuacji rehabilitacji po urazie. W trakcie treningu dochodzi do nieodwracalnych procesów katabolicznych (sytuacji, w której organizm zaczyna czerpać energię z mięśni). Aby temu zapobiec, należy suplementować białko serwatkowe po każdym treningu. Jeśli zaniedba się ten proces, cały trening może pójść na marne i cele sylwetkowe nie zostaną osiągnięte, nawet przy zaangażowaniu w trening. Odbudowa uszkodzonych obszarów może mieć miejsce tylko w przypadku dostarczenia dobranej ilości białka do organizmu. Cechą charakterystyczną dla białka serwatkowego jest jego szybkie wchłanianie, dzięki czemu jego działanie jest natychmiastowe.